Zoeken
  • Nick De Smet | kinesist Physiofit

detox gezond?


Detox-kuren zijn over het algemeen korte-termijn interventies ontworpen om toxines te verwijderen uit je lichaam.

Een typische detox omvat een periode van vasten, gevolgd door een strikt dieet van fruit, groenten, vruchtensappen, en water. Soms omvat een detox ook kruiden, theeën, supplementen en darmreinigingen of klysma's.

  • Manieren om te detoxen:

- Vasten voor paar dagen tot weken.

- Het drinken van verse vruchten- en groentesappen, smoothies, water en thee.

- Het drinken van specifieke vloeistoffen, zoals gezouten water of citroensap.

- Het innemen van supplementen of kruiden.

- Het vermijden van alle allergene voedingsmiddelen, en ze dan langzaam weer herintroduceren.

- Het gebruik van laxeermiddelen, darmreinigers, of klysma's.

- Regelmatig sporten.

- Het volledig elimineren van alcohol, koffie, sigaretten, en geraffineerde suiker.


  • Is het nodig om je lichaam te ontgiften?

Detoxen is populair, maar het is niet bewezen dat ze doen wat ze zeggen te doen: giftige stoffen uit je systeem spoelen. Eigenlijk kunnen ze riskant zijn. Als het je doel is om je lichaam te ontgiftigen, moet je niet veel doen. Je lichaam voert gifstoffen zelf af, maar de impact van wat je eet kan zeker bijdragen.


  • Wat is er beter in de plaats van een detox?

Het enige detox-dieet dat de moeite waard is, is een dieet dat verwerkte, vettige en suikerige voedingsmiddelen beperkt en vervangt door meer complete voedingsmiddelen zoals fruit en groenten. Wat ook helpt is het volledig verwijderen van alcohol, koffie, sigaretten, en geraffineerde suiker.


  • Zijn er risico's?

De lichaam heeft een combinatie van vet, eiwitten en koolhydraten nodig om goed te functioneren. Het volgen van een vloeibaar dieet kan het lichaam uithongeren indien belangrijke voedingsstoffen ontbreken. Het staat onder discussie of een vertraagd metabolisme kan optreden en verder is het langdurig drinken van laxerende theesoorten discutabel.


  • Besluit

Detoxen kan helpen om gifstoffen af te voeren. Desondanks detoxen mijzelf al heeft geholpen om me beter en gezonder te voelen is dit niet voor iedereen het gepaste dieet. Een kuur volgen kan zowel kort als langdurig op voorwaarde dat je signalen van je lichaam niet negeert.


'Someone's food is another man's poison'

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Waar slaan we de bal mis? 🤔 The deeper you go the more likely you will discover something of value. Des te holistischer mijn visie, des te meer mensen met een oncologische traject mijn pad kruisen. ‘

Anti-fragility 🌈 Het leven draait soms rond verlies. Je verliest je haar, je tanden, je geliefden en vrienden at some point in life  💫 Hoe kan jij jouw geest, je lichaam en de emotionele resilience

Hoe ga je om met stress? 🤔 Wat geeft jouw stress? Hoe ga je ermee om? Wat zou je willen veranderen in de toekomst? Wat kun je veranderen in de toekomst? 🤔 Allemaal vragen die bij jou een antwoord wi