Zoeken
  • Nick De Smet | kinesist Physiofit

Weet jij hoe onze lijnzorgen in de geneeskunde werken?

Bijgewerkt op: 25 jan. 2021Om geneeskunde te organiseren zijn er verschillende systemen ontwikkeld om structuur te geven aan ons gezondheidssysteem. In België werken we met lijnzorgen waarin we volgende ‘lijnen’ kunnen onderscheiden:

Nulde lijn: mantelzorgers (niet professionelen die de zorg opnemen voor een ander). Hierdoor wordt er thuiszorg mogelijk gemaakt.

Eerste lijn: rechtstreekse toegankelijke hulp en zorg (huisartsen, thuisverpleging, ergo- en kinesitherapeuten, podologen, eerstelijnspsychologen en psychotherapeuten, psychiatrische thuiszorg, diëtisten, apothekers, tandartsen, …). De huisarts is de centrale figuur in deze lijn.

Tweede lijn: zorg- en hulpverleners die na verwijzing kunnen worden geconsulteerd (psycholoog, psychotherapeut, psychiater of de algemene ziekenhuizen).

Derde lijn: gespecialiseerde en intramurale (indien men langer dan 24u in een zorginstelling verblijft) zorg (psychiatrische ziekenhuizen en psychiatrische verzorgingstehuizen).

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Shared decision making! Dit is een belangrijk proces waarbij we jou betrekken in de behandeling die het beste past bij jouw klacht(en), noden en doelen. Binnen deze aanpak wordt er een goede uitleg aa

Een frozen shoulder is een schouderaandoening gekenmerkt door pijn met progressieve bewegingsbeperking. Door de verstijving van het schoudergewricht merk je klachten tijdens het bewegen, later kan dit

De supraspinatus spier is een van de belangrijkste stabilisatoren van het schoudergewricht en vormt samen met 4 andere spieren de rotator cuff, het actieve stabilisatiemechanisme in onze schouder. Een